
در همهی کسب و کارهای اینترنتی یک محصول توسط یک خریدار به وسیلهی یک واسطه خریداری میشود. در این گزاره ماهیت محصول و واسطه متغیر هستند، اما همیشه در دو طرف خرید و فروش دو شخص حقیقی یا حقوقی وجود دارند که یکی به دنبال کسب درآمد است و دیگری محصولی را در ازای پرداخت هزینه به دست میآورد. در این میان هر عرضه ای که در محیط شبکهی وب صورت بگیرد و وابسته به آن باشد کسب و کار دیجیتال یا آنلاین نامیده میشود.
در سالیان اخیر شاهد تغییرات عمدهای در مفهوم کلمات کارمند و شاغل بودهایم. ارتباطات به صورت بنیادین زندگی انسانها را تغییر داده است و هر فردی برای به دست گرفتن بخشی از این تغییرات میتواند وارد مجموعهای شود و کسب درآمدی داشته باشد. پتانسیلهای شبکهی اینترنت برای همه نمایان شده، نیازهای کاذب و حقیقی ایجاد شدهاند و افرادی برای رفع آن نیازها به عنوان شاغل وارد کسب و کار دیجیتال میشوند.
اپیدمی فروش محصول فیزیکی بصورت آنلاین
محصولی که در این میان رد و بدل میشود ماهیتها و اشکال مختلفی به خود میگیرد. این محصول میتواند یک محصول فیزیکی باشد که برای فروش در اینترنت در معرض دید مشتریان احتمالی قرار میگیرد. بستر آنلاین برای فروش این محصولات فیزیکی، فروشگاههای اینترنتی در قالبهای متفاوت و متنوعی هستند. قالب شبکههای اجتماعی در فضای مجازی حالت در دسترستری است، اما پس از پیش بردن مسیر، راهاندازی سایت برای حرفهای تر شدن آن کسب و کار پیشنهاد میشود.
در فروش آنلاین، فروشندهی محصول میتواند صاحب امتیاز محصول عرضه شده نباشد و صرفاً در حکم واسطه، با ساخت یک بستر فروشگاهی، محصول فرد دیگری را به فروش برساند و از این طریق کسب درآمد کند.

کسب و کارهای دیجیتال آموزش محور یا فروش اطلاعات بصورت آنلاین
گونهای دیگر، اطلاعاتی است که در غالب یک محصول به مشتری عرضه میشود. فرد متخصص در یک رشته، اگر تصمیم بگیرد تخصص خود را به دیگران آموزش دهد، اطلاعات تخصصی او حکم محصولی را دارند که در ازای مبلغی به اشتراک گذاشته میشوند. این آموزشها در قالبهای متنی، تصویری، و صوتی-تصویری به نمایش در میآیند و بنا به این قالب، در پلتفرم مناسب خود منتشر میشوند. مانند پلتفرمهای عکس محور، صوت محور، یا ویدئو محور، یا نوشته محور. موضوع این آموزشها میتواند هم موضوعات از پیش مطرح شده و معمول در حوزهی آموزش، و هم حاصل نوآوری و خلاقیت فرد فروشنده باشد. فروشنده میتواند دو محصول را عرضه کند:
• مباحث آموزشی جدید
• مباحثی قدیمی با رویکردی جدید در آموزش
به این شکل که کسب درآمد از آموزش مباحث، لزوماً در مورد موضوعات از پیش مطرح شده نیستند، بلکه فرد میتواند نیازی را در مخاطبان بیدار کند که تا آن زمان با آن آشنایی نداشتهاند. بسیاری از موضوعات در زندگی روزمره یا حرفهای افراد حیاتی جلوه نمیکند، اما پس از مطرح شدن توسط فروشنده، افراد نسبت به آن اطلاعات احساس نیاز میکنند و برای یادگیری و استفادهی آن در زندگی خود اشتیاق نشان میدهند.
رویکرد جدید در یک محصول قدیمی هم به همین شکل است. عرضه کنندهی محصول، به مخاطبان القا میکند که تا پیش از این کاری را به نحوهی نادرست انجام میدادند، یا با روش جدید او میتوانند بهتر و سریعتر، یا لذت بخشتر انجام دهند. در نتیجه برای انجام درست یک کار به اطلاعات او نیازمند هستند و با پرداخت بها به آن اطلاعات دست پیدا میکنند.

جذابیت تاثیر گذار کلمات بر مخاطب با رویکرد فروش تبلیغات
بلاگر بودن (Blogger) نیازی به سرمایه و ابزار تخصصی ندارد. شبکههای اجتماعی برای همه در دسترس هستند ولی افرادی تصمیم میگیرند از همین امکانات کسب درآمد کنند. البته که جذب حجم بالای مخاطب کار هر کسی نیست. محتوای بلاگها متفاوت است و هر بلاگر عملکرد و نقطه نظر خود را در کسب درآمد دارد اما طبیعتاً بزرگترین عامل درآمدزایی، تبلیغات انجام شده توسط آنها است. در واقع محصولی که در این محیط فروخته میشود تبلیغات است. بازاریابی دیجیتال عاملی است که تجارتها را به این سو میکشاند تا محصولشان را توسط بلاگرها تبلیغ کنند. مخاطبان گستردهی بلاگرها همانهایی هستند که کسب و کارها دنبالشان میگردند. مخاطبان مشتاق و تشنه، پیگیر و وفادار!
تغییرات به وجود آمده در دوران معاصر، خرده فرهنگهایی مختص به خود را به وجود آورده که مخاطبان خود را میطلبد، این مخاطبان هم در دسترس بلاگرها هستند. در نتیجه بلاگرها (Blogging) روشی کاملا مؤثر در بازاریابی محسوب میشوند.
من یک فریلنسر هستم!
فریلنسر (Freelancer) کسی است که در رشتهای تخصص دارد و در آن رشته به صورت پروژهای کار میکند و کاملاً آزاد است. این تخصصها ماهیت تقریباً به خصوصی دارند تا در قالب پروژهی مورد نظر تعریف شوند. بسیاری از پروژهها در بستر اینترنت و فضای مجازی تعریف میشوند. ماهیت وجودی آنها به شبکهی وب وابسته است. در واقع اگر شبکهی وب نبود این پروژهها هم وجود نداشتند. به عنوان مثال برای فروش محصولات اینترنتیای که پیش از این ذکر شد، نیاز است که بستری مناسب و در دسترس ساخته شود. ساخت هر پایگاه آنلاینی با قصد عرضهی محصول، مراحل متعددی دارد. اگر این مراحل را به دو بخش قبل از لانچ شدن سایت و بعد از آن تقسیم کنیم میتوانیم آنها را دقیقتر نام ببریم.
مراحل قبل از لانچ و آماده سازی شامل نیازسنجی و برنامهریزی برای سایت، طراحی سایت، کد نویسی، مدیریت محتواها، بازاریابی، کارهای گرافیکی و کارهای دیگر است. هرکدام از این کارها، توسط متخصصانی انجام میشود که بخشی از کار را به دست میگیرند. طبیعتاً اگر همچین بستری با هدف ساخت سایت وجود نداشت حرفهی آنها هم بی معنی میشد.
مرحلهی لانچ کردن سایت به این معنی است که تجارت مورد نظر در معرض دید قرار گرفته و وارد بازار و محیط رقابت شده است. در طی این زمان، کسب و کار دیجیتال به خاطر ریسکهای معمول و همیشگی، و از جانب عوامل پیش بینی نشده تهدید میشود. برای بقا و سر پا نگه داشتن و پیشرفت هر چه بیشتر کسب و کار، نیاز به انجام کارهایی در این رابطه است. همچنین هر کسب و کاری باید از سایر رقیبان خود متمایز باشد. مدیریت و آنالیز دادههای سایت، همیشه روشی مؤثر در آگاه سازی بوده است تا مدیران در جریان عملکرد سایت قرار بگیرند. توسط تحلیل دادهها، نیاز و ترجیح مخاطب شناخته میشود تا در اولویت استراتژی و راهبرد سایت قرار گیرد. در استراتژیهای مشتری محور، تمرکز روی مشتری است. مدیر کسب و کار بر اساس اطلاعات به دست آمده از مخاطبان کار را توسعه میدهد. محصولی که توسط این نوع تجارت عرضه میشود به هدف برطرف کردن نیاز مخاطبان به وجود آمده است. دستیابی به نیازهای مشتریان، با تحلیل دادههای کاربران سایت و یا اپلیکیشن امکانپذیر میشود. با پردازش همان دادهها و با اولویت قرار دادن رضایت مندی مشتریان، نتیجتاً محصول عرضه شده توسط مخاطبان بیشتری انتخاب میشود. کار کردن با دادهها زیرمجموعههایی را در بر میگیرد و هرکدام از بخشها توسط فرد متخصص بصورت جداگانه انجام میشود. این تخصصها میتوانند توسط فریلنسرها، یا کارمندان وابسته به خود کسب و کار اصلی، یا شرکتهای به خصوصی انجام شوند. شرکتهایی هستند که مجموعهای از کارمندان را به هدف انجام پروژههای وابسته گرد هم آورده اند. همگی این شغلها در گرو ارتباط شبکهی آنلاین هستند.
کسب و کار مربوط به سایتها به بخشهای کوچکتر و خردتر هم تقسیم میشوند. مثل پشتیبانی سایت، در مدلهای مختلف مثل رفع اشکالات مربوط به سایت یا ارتباط با مشتریان برای پاسخگویی به سوال آنها.
مسیر کم خطرتر مشاوره برای کسب و کار دیجیتال (فروش اطلاعات)
پیش بردن تمام مسیر مورد هدف راهنماییهایی را میطلبد تا ریسکها و خطرات رایج قابل پیشبینی و غیر قابل پیشبینی کاهش پیدا کنند. در تمام این موارد، فرد یا مجموعهای به عنوان مشاور و راهنما که در حوزهی کسب و کار آنلاین تخصص دارد میتواند به کارآفرینان و صاحبان کسب و کار راهنمایی و مشاوره دهد. همین روند یکی از منابع بسیار درآمدزا برای افراد متخصص است. همانگونه که گفته شد، در دوران معاصر بیشتر به ظرفیتهای آنلاین پرداخته میشود. فردی هم که صاحبان مشاغل، یا حتی افراد نوپا را در این روند راهنمایی کند مشتریان زیادی برای خود به دست میآورد. ما با مجموعهای از پتانسیلهای آنلاین مواجه هستیم و برای بهره بردن از این پتانسیلها نیاز به شناختن هرچه دقیقتر آنها داریم و نسبت به راهنمایی و آموزش احساس نیاز میکنیم. مشاوران کسب و کار دیجیتال هم در پی رفع این نیاز ایجاد شده، میتوانند خود را مطرح کنند و محصول خود را در قالب اطلاعات و مشاوره به فروش برسانند.
گلرو
علی آبادی
توی هدف نویسیهای 15سالگیم نوشته بودم میخوام تا 21 سالگی یه کتاب چاپ کرده باشم. احتمالا چون فکر میکردم 21 دیگه خیلی سن زیادیه. الان 23 سالمه و سر و کارم هنوز با مقالههاست، ولی خب میشه امیدوار بود و باید. الان هم دارم تمرین میکنم براش.
